Site Loader
Bucuresti, Str. Zefirului, Nr. 19, Sector 2

De ce să înregistrați o marcă la OSIM

Marca este un semn susceptibil de reprezentare grafică servind la deosebirea produselor sau serviciilor unei persoane fizice sau juridice de cele aparţinând altor persoane.

Pot să constituie mărci semne distinctive cum ar fi: cuvinte, inclusiv nume de persoane, desene, litere, cifre, elemente figurative, forme tridimensionale şi în special forma produsului sau ambalajului său, combinaţii de culori, precum şi orice combinaţie a acestor semne.

Dreptul asupra mărcii sau a indicaţiei geografice este dobândit şi protejat prin înregistrarea acestora la OSIM în condiţiile Legii nr. 84/1998 privind înregistrarea mărcilor şi indicaţiilor geografice, modificată şi completată prin Legea 66/2010.

 Astfel, marca îi asigură titularului dreptul exclusiv de a o utiliza pentru desemnarea unor produse sau servicii, ori pentru a permite unui terț să o folosească în schimbul unei remunerații.

Marca este un un mijloc de a atrage și a pastra o clientelă, făcând diferențierea de către public a produselor sau serviciilor unui comerciant față de produsele sau serviciile de același fel, sau similare, ale unui alt comerciant.

Este foarte important pentru un comerciant să își protejeze numele și imaginea, indiferent daca este vorba despre un produs sau un serviciu.

Dacă nu este legal înregistrată, oricine poate folosi imaginea, desenul, cuvintele folosite de un comerciant, existând riscul ca, altcineva, inspirat de acestea să le înregistreze ca marcă și să le folosească.

Fără ca numele sau semnul să fie înregistrată, nu aveți niciun mijloc legal de protecție în situația în care un alt comerciant folosește o marcă identică sau asemănătoare cu a dvs.

Cel mai important este faptul că, dacă un alt comerciant folosește aceleași semne cu ale dvs., clientii vor fi induși în eroare și vor apela la acel comerciant, crezând că achiziționează produsele sau serviciile dvs.

De asemenea, există riscul ca semnul sau numele pe care îl folosiți să aparțină deja altei persoane, astfel că, în situația în care această persoană activează în același domeniu cu dvs, puteți fi tras la răspundere și obligat la plata de daune.

În România, înregistrarea unei mărci se face la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM).

O marcă înregistrată la nivel național este valabilă 10 ani și şi poate fi reînnoită pentru oricât de multe perioade de 10 ani.

Mărcile pot fi de mai multe tipuri, cea mai des întâlnită fiind mărcile combinate, care sunt compuse din denumire (cuvinte) alături de elemente grafice și culori.

Procedura în fața Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci presupune mai multe etape și verificări.

Taxele diferă în funcție de felul mărcii și numărul de clase pentru care se dorește protecția.

Clasele menţionate se referă la obiectul de activitate pentru care se solicită protecţia prin marcă şi se găsesc în Clasificarea Internaţională a Mărcilor de la Nisa (Nice) ediţia a-XI-a.

În consecință, indiferent de domeniul în care activează afacerea dvs., este extrem de importantă protejarea mărcii dvs. în așa fel încât să fie acoperite toate produsele și serviciile oferite în piață.

Este de preferat ca marca să fie înregistrată încă de la începutul demarării afacerii, pe de o parte deoarece este un mijloc de a atrage clienți și a aduce un plus de profit societății dvs. iar pe de altă parte, oferă avantajul de vă putea opune față de persoana care vrea să o folosească în mod abuziv.

Cabinetul nostru vă poate ajuta în efectuarea tuturor demersurilor legale necesare în vederea înregistrarii mărcii, se va ocupa de toate formalitățile legale și vă va oferi sfaturi de specialitate.

 Ne puteți CONTACTA la:

CABINET DE AVOCAT „ANDREEA SERSEA”

Str. Zefiului, Nr. 19, Sector 2, București

+40 0773 340 401

andreea@avocat-sersea.ro

andreea.sersea@gmail.com

Post Author: admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *